7 turhaa huolta rinkimuotoisesta perhepäivähoidosta

Hoivanet perhepäivähoito lapset katsovat kohti ikkunaa

Moni toivoo lapsen ensimmäiseksi hoitomuodoksi pientä ryhmää ja yhtä tuttua hoitajaa, jolla on aikaa olla läsnä lapsille. Tämä toteutuu perhepäivähoidossa, jonka yksi muoto on perheiden kodeissa toimiva hoitorinki. Rinkimuotoinen perhepäivähoito kiinnostaakin monia, mutta käytännön järjestelyt voivat herättää mielessä kysymyksiä.

Nykyisin pääkaupunkiseudulla on tarjolla yksityisiä perhepäivähoidon palveluntarjoajia – yhtenä niistä Hoivanet – jotka ovat miettineet kaikki valmiiksi perheiden puolesta.

Esittelemme yleisimmät huolenaiheet hoitorinkiin liittyen, ja Hoivanetin ratkaisut niihin.

1. “Kotimme ei sovellu hoitokäyttöön.”

Kodin ei tarvitse lähtökohtaisesti olla päivähoitopaikaksi muokattu tai tavarat järjestyksessä, jotta se voi toimia yhtenä hoitoringin hoitopaikoista.

On hyvä muistaa, että kaikki pienten lasten perheet elävät samaa elämäntilannetta ja ymmärtävät, ettei koti ole koko ajan tip-top. Kotia ei siis tarvi erikseen siivota ennen hoitoviikkoa, vaan elämän jäljet saavat näkyä.

Lisäksi Hoivanet varmistaa aina kotien turvallisuuden hoitokäytössä turvatarkastamalla ne ennen hoidon alkua. Mahdolliset muutokset voidaan tällöin miettiä yhdessä, eikä perheiden tarvitse olla vastuussa kodin varustelusta.

Missä tilanteessa oma koti ei sovellu hoitokäyttöön?

  • Jos äiti tai isä on kotona (esim. hoitovapaalla) pienemmän sisaruksen kanssa
  • Jos kotona tehdään päivittäin etätöitä, eikä työskentelytila ole selkeästi erotettavissa ringin käytettävissä olevista tiloista.
  • Jos koti on alle 45 neliötä. Joissain tapauksissa hissittömyys voi myös estää kodin käytön.

Lapsesi voi kuitenkin osallistua hoitorinkiin, vaikkei perheen koti sovellu hoitotarkoitukseen. Tällöin hoito tapahtuu hoitoringin muiden jäsenten kodeissa.

Tyypillisesti rinki toimii kolme viikon välein ryhmän perheiden kodeissa, mutta ryhmän käytössä voi olla vain yksikin koti. Oman kodin käytössä luksusta on se, ettei lasta tarvi aamuisin erikseen viedä hoitoon, vaan hän voi jäädä yöpaidassa kotiovelle vilkuttamaan.

2. “Entä jos kotimme sotkeentuu tai jotain menee rikki hoitopäivän aikana?”

Toisaalta yksi huolenaihe voi olla se, että koti sotkeentuu entisestään hoitopäivän aikana - tai että jotain menee päivän aikana rikki.

Hoivanetin perhepäivähoitajien toimenkuvaan kuuluu kotien siistiminen päivän jälkeen. Päivän aikana tullut vaipparoska tai tiskit hoidetaan pois. Tyypillisesti kodit ovatkin hoitopäivän jälkeen siistimmässä kunnossa kuin aamuisin hoidon alettua.

Vahinkoja ei myöskään tarvitse pelätä, sillä Hoivanetin hoitajat ovat vastuuvakuutettuja ja vahingot korvataan 1 miljoonaan euroon asti. Hoivanet korvaa myös mahdolliset lasten aiheuttamat pienet vahingot, kuten maljakon tai astioiden rikkoontuminen, jotka menisivät kotivakuutuksen omavastuun piiriin.

3. “Hoitaja on päivisin yksin lasten kanssa - miten voin luottaa hoitajaan?”

Hoivanetin kaikki hoitajat käyvät läpi kolmivaiheisen rekrytointiprosessin sekä henkilökohtaisen haastattelun. Hoivanetin hoitajilta edellytetään näyttöä ammattitaidosta. Näin varmistetaan, että hoitaja on osaava ja ymmärtää, että hakee työtä, jossa hän on yksin vastuussa lapsista.

Yleisiä koulutustaustoja ovat lähihoitaja, perhepäivähoitajan tai kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, sosionomi, lastentarhanopettaja (tai vaihtoehtoisesti vähintään 3 vuoden lastenhoitotyön kokemus perheissä tai päiväkodissa).

Ammatillinen osaaminen näkyy tietotaitona, empatiana sekä läsnäolo- ja vuorovaikutustaitoina. Hoivanetin perhepäivähoitaja osaa puhua lapselle rauhallisesti myös konfliktitilanteissa ja pystyy hyödyntämään ammattikasvattajan tietotaitoa, kun lapsi kiukuttelee.

Hoitajiksi valitaan henkilöitä, joilla on kykyä neuvotella ja keskustella vanhempien kanssa hoitoon liittyvistä asioista. Hoivanetilla hoitoringin perheet saavat aina hyväksyä perhepäivähoitajavalinnan.

4. “Mistä tiedän, mitä lapseni hoitopäivän aikana tapahtuu?”

Hoivanetin hoitajien käyttämä viestintä on läpinäkyvää ja nykypäivän tasalla.

Päivän mittaan vanhemmat saavat kuvia ja videoita lapsen päivästä, leikeistä ja suunnitelluista aktiviteeteista Whatsappin välityksellä.

Näet, mitä päivän aikana tapahtuu - oman lapsesi ilme ja olemus kyllä kertovat, kuinka hän viihtyy hoidossa. Tämä tekee hoidosta läpinäkyvää, tuo luottamusta sekä mahdollistaa myös huolten esille ottamisen hoitajan kanssa.

Paljon kertoo myös se, miten hoitaja kohtaa lapsen ja ottaa huomioon päivän alussa ja lopussa, kun vanhempi itse on läsnä.

Viestien ja näiden kohtaamisen yhteisvaikutelmasta saat kyllä käsityksen siitä, miten lapsesi hoitajan seurassa viihtyy ja millaisia lapsen päivät ovat.

5. “Jos hoitaja sairastuu, emme pysty jäämään kotiin.”

Hoivanetin perhepäivähoidon konseptiin kuuluu varahoitaja. Näin perhepäivähoitajan sairastuessa kaikki muu lapsille tärkeät elementit kuten koti, kaverit, ympäristö ja rutiinit pysyvät samoina.

6. “En halua lisävaivaa lasten lounaiden ja välipalojen valmistamisesta. “

Perheet voivat valmistaa ruoan itse vuoroviikoin – tai vaihtoehtoisesti tilata ruuat lisäpalveluna Hoivanetin ruokapalvelun kautta. Jos perheet valmistavat ruoan itse, ruokavuoroviikko on kuitenkin vain joka kolmas viikko.

Molemmissa tapauksissa tiedät, mitä lapsesi syö ja pystyt vaikuttamaan siihen yhdessä muiden hoitoperheiden kanssa. Erilaiset toiveet - kuten luomun suosiminen, lisätyn sokerin, einesten tai lisäaineiden välttäminen - voidaan ottaa hyvin huomioon.

7. “Tarjoaako pienryhmä tarpeeksi virikkeitä lapselleni?”

Pienelle lapselle riittää hyvin muutamasta vertaisesta koostuva ryhmä.

Lapsi alkaa kiinnostua muista lapsista vasta keskimäärin 1,5-vuotiaana, mutta silloinkaan yhteisleikki kestää vain muutaman minuutin kerralla. Vasta 2–3-vuotiaana lapsi alkaa vähitellen leikkiä 1-2 lapsen kanssa yhdessä.

Perhepäivähoidon pienryhmässä lapselle on kavereita ja virikkeitä, mutta myös aikaa ja rauhaa prosessoida uusia asioita. Lisäksi 1- ja 2-vuotiaat tarvitsevat pienen ryhmän välivaihetta ennen suureen ryhmään siirtymistä.

Kiinnostuitko perhepäivähoidosta?

Lähetä alustava hakemus tai lue lisää rinkimuotoisesta perhepäivähoidosta.

Voit myös ottaa meihin yhteyttä tai jättää yhteystietosi, niin kerromme lisää perhepäivähoidosta ja asuinalueesi vapaista hoitopaikoista.

Minna Isotalus | pph@hoivanet.fi | p. 050 527 6792

Jaa jos tykkäsit