Päivähoitopaikan haun salatiede

Päivähoitopaikan haku vaatii vanhemmilta aikaa ja pohdintaa. Moni kokeekin tiedon haun ja eri vaihtoehtojen vertailun lähenevän salatiedettä, koska kokonaiskuvaa oman alueen vaihtoehdoista, hakuprosessista ja kustannuksista on hankala muodostaa.

Listaamme tässä blogissa päivähoitopaikan hakuun liittyvät vaiheet, avaamme tiedonhakua ja hakuprosessia Helsingin kaupungin osalta.

1. Varaudu hakemaan paikkaa ajoissa

Vaikka hoitopaikan haku tuntuisi vielä kaukaiselta ja taapero vielä kovin pieneltä, kannattaa etsiminen aloittaa hyvissä ajoin. Päivähoitopaikoista on kova kysyntä, ja ajoissa hakemalla paikka on todennäköisempää saada lähietäisyydeltä.

 • Kunnallista päivähoitopaikkaa (päiväkoti, ryhmäperhepäivähoito, perhepäivähoito) on haettava viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta. Hakemus on voimassa vuoden, ja sitä voi tarvittaessa muuttaa ennen sen käsittelyä.
 • Jos lapsen kanssa kotona oleva vanhempi saa äkillisesti uuden työ- tai opiskelupaikan, voi kunnallista hoitopaikkaa hakea kahta viikkoa ennen toivottua aloituspäivää. Hakemuksen jättämisen jälkeen tulee olla välittömästi yhteydessä toivotun yksikön johtajaan ja varautua esittämään kirjallinen todistus ennakoimattomasta työllistymisestä tai opintojen alkamisesta. Mikäli avoimia paikkoja ei ole lähellä vapaana, järjestetään tällöin hoitopaikka kauempaa.
 • Yksityisiin päiväkoteihin kannattaa hakea viimeistään samaan aikaan kuin kunnallisiin. Päiväkoteihin – etenkin suosituimpiin kieli-, liikunta- ja musiikkipainotteisiin – lapsen voi toisinaan ilmoittaa jonoon jo ennen kuin päivähoitotarve on ajankohtainen. Odotusajalta saatetaan periä jonotusmaksua.
 • Yksityiseen perhepäivähoitoon haetaan juoksevasti pitkin vuotta. Hoitopaikan voi saada hyvinkin nopeasti: yksityisille palveluntarjoajille uusia perhepäivähoitoryhmiä muodostuu kysynnän perusteella jatkuvasti. Hakemus kannattaa kuitenkin tehdä heti (mielellään 2 kk:tta ennen hoitotarpeen alkua), kun ajatus hoitopaikan tarpeesta alkaa itää. Kun palveluntarjoajalla on tieto kiinnostuksestanne, on hoitoryhmä helpompi muodostaa lähialueen perheistä.
 • Mikroyrittäjän perhepäivähoidon ryhmät ovat puolestaan usein täynnä jo elokuusta alkaen. Mikroyrittäjän kartoitus ja rekrytoiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen hoidon toivottua aloitusta.

Paikkaa kannattaa rohkeasti kysyä myös silloin, jos päivähoidon tarve tulee äkillisesti – paikkoja vapautuu satunnaisesti myös peruutusten tai muuttojen takia.

2. Kartoita, mitä eri päivähoidon vaihtoehtoja asuinalueeltasi löytyy

Etsintä kannattaa aloittaa perehtymällä päivähoidon eri vaihtoehtoihin. Esimerkiksi Helsingin kaupunki kertoo päivähoidon vaihtoehdoista sivuillaan. Tämän jälkeen on hyvä kartoittaa, mitä näistä vaihtoehdoista on tarjolla omalla asuinalueella.

3. Kannattaa hakea useaa hoitopaikkaa samanaikaisesti

Voit hyvin hakea hoitopaikkaa yhtä aikaa sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Tämä lisää mahdollisuuksia löytää mieluisa hoitopaikka läheltä kotoa.

Tällöin sinun tulee täyttää oma hakemus kunnalliseen päivähoitoon ja kullekin yksityiselle palveluntarjoajalle. Hakemuksen jättäminen ei vielä sido sinua mihinkään.

 • Hakemus kunnallisiin päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon tehdään sähköisesti. Esimerkiksi Helsingissä voit hakea samalla hakemuksella viittä kunnallista päivähoitopaikkaa.
 • Yksityiseen perhepäivähoitoon haetaan soittamalla suoraan mikroyrittäjänä toimivalle hoitajalle tai jättämällä hakemus yksityiselle palveluntarjoajalle. Hakemus jätetään yleensä palveluntarjoajan nettisivuilla. Tutustu Hoivanet perhepäivähoitoon ja hakulomakkeeseen.

4. Tutustu päivähoitopaikkaan etukäteen

Ennen hoitopaikan lopullista hyväksymistä on suositeltavaa käydä tutustumassa tulevaan hoitopaikkaan.

 • Useimmat julkiset ja yksityiset päiväkodit tarjoavat mahdollisuuden tutustumiskäynteihin tai järjestävät avoimien ovien päiviä. Tietoa tutustumiskäynneistä saat parhaiten olemalla suoraan yhteydessä päiväkotiin.
 • Myös perhepäivähoidossa pääsee tutustumaan hoitajaan ja hoitoryhmään etukäteen. Hoivanetin perhepäivähoitoon ja ryhmiin pääset tutustumaan puistotreffeillä tai Hoivanet Kids parkissa. Lisäksi hoitoringin vanhemmat pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä tapaamaan ja hyväksymään omahoitajan ennen hoidon aloittamista.
 • Kunnallisen puolen perhepäivähoitoon voi tutustua sopimalla asiasta perhepäivähoidon ohjaajan kanssa. Perhepäivähoitajat ovat yksityishenkilöitä ja tekevät työtä omassa kodissaan. Tutustuminen voidaan sopia esimerkiksi ulkoilun yhteyteen.

Yksityisen perhepäivähoidon hakuprosessi joustaa

Yksityinen perhepäivähoito on joustava ja saat yksilöllistä palvelua jo hakuvaiheessa. Hoivanetin hakuprosessi menee seuraavasti:

 • Uusia hoitopaikkoja syntyy läpi vuoden. Vapaat perhepäivähoitopaikat ja muodostuvat ryhmät voi katsoa kartasta.
 • Perhepäivähoito sopii erityisesti alle 3-vuotiaille lapsille. Hakuprosessissakin mennään lapsi edellä, eli haun prosessi ei ole tärkein.
 • Hoivanetin henkilökohtainen palvelu alkaa heti yhteydenoton tai alustavan hakemuksen jätön jälkeen.
 • Saat lisätietoa sähköpostilla tai puhelimitse noin viikon sisällä hakemuksen jättämisestä.
 • Saat paikan nopeasti. Hakeminen tehdään yleensä 2–3 kuukautta ennen aloitusta, mutta paikan voi saada jopa muutaman viikon varoitusajalla.
 • Hakemuksen voi jättää myös hyvissä ajoin ennen kuin päivähoitotarve on ajankohtainen. Näitä hakemuksia aletaan työstää noin kolme kuukautta ennen hoidon toivottua aloitusajankohtaa.

Perhepäivähoito vaihtoehtona päiväkodille?

Lähetä alustava hakemus Hoivanet perhepäivähoitoon tai lue lisää rinkimuotoisesta perhepäivähoidosta.

Voit myös ottaa meihin yhteyttä tai jättää yhteystietosi, niin kerromme lisää perhepäivähoidosta ja asuinalueesi vapaista hoitopaikoista.

Minna Isotalus | pph@hoivanet.fi | p. 050 527 6792

Jaa jos tykkäsit