Hanna Hietala löysi oman juttunsa lapsiperheiden kotipalvelusta

Vantaalainen lastenohjaaja Hanna Hietala nauttii työstään Lapsiperheiden kotipalvelussa, jossa hän on työskennellyt nyt kolmisen vuotta.

Sitä ennen ammatillisen koulutuksen käynyt reipas ja itsevarma nainen on työskennellyt muun muassa päiväkotimaailmassa, sekä lastenhoidon parissa henkilöstöpalvelun kautta. Vuonna 2007 valmistuneella lastenohjaajalla on takataskussaan monipuolista kokemusta lastenhoidosta, mutta nyt vihdoin hän kokee löytäneensä oman paikkansa ja työn, josta pitää todella kovasti. 

Lapsiperheiden kotipalvelu pähkinänkuoressa

Lapsiperheiden kotipalvelu on kunnan tarjoamaa palvelua perheille. Sen tarkoituksena on helpottaa lapsiperheiden arkea ja siihen liittyviä haasteita, jotta ongelmia ei ehtisi kasaantua ja vanhemmat jaksaisivat arjessa. Kotipalvelua voi saada kunnan myöntämällä palvelusetelillä. Hoivanet toimii palveluntuottajana eli toisin sanoen Hannan työnantajana. 

“Tuetaan perheiden ja vanhempien jaksamista arjessa. Pääsääntöisesti asiakkaat ovat ihan tavallisia perheitä jotka tarvitsevat syystä tai toisesta apua lastenhoitoon”, ammattitaitoa puhkuva Hanna kertoo.

Suuressa osassa perheistä, jotka tilaavat lapsiperheiden kotipalvelua, lapset ovat alle kolmevuotiaita, eli he eivät ole välttämättä aloittaneet vielä päiväkotia. Heidän kanssaan opetellaan pikkuhiljaa hoidossa olemista ja jossain vaiheessa siirrytään päiväkotimaailmaan. 

“Se on tämmönen siirtymävaihe tavallaan, että ollaan jonkun toisen kuin oman perheen kanssa. On pienten lasten etu on että he saavat harjoitella pikkuhiljaa näitä asioita”, lapsirakas Hanna pohtii.


Hoivanetin arvot tuntuivat omilta 

Ennen kuin Hanna löysi Hoivanetin, hän ennätti kokeilla työskentelyä espoolaisissa päiväkodeissa sekä keikkailua vuokratyöfirmassa. 

“Aloin miettimään, mikä olisi se työ, joka sopisi juuri minulle parhaiten ja ajattelin, etten välttämättä halua työskennellä päiväkodissa, sillä työ on melko raskasta ja intensiivistä. Tulin siihen tulokseen että keikkatyö on se mun juttu.” 

Sitten Hanna löysi Hoivanetin ja Hoivanet Hannan. 

En muista ihan tarkkaan näinkö jonkun mainoksen, vai mistä tämän Hoivanetin bongasin. Muistan vain sen, että kun näin jossain semmosen sivun missä oli Hoivanetin arvot, ajattelin että ei vitsit, mähän ajattelen ihan samalla tavalla. Tuli semmonen tunne että toi vois olla kiva juttu ja laitoin hakemuksen menemään. Ja kun mut valittiin Hoivanetille niin mä huomasin että tää on aivan ihanaa työtä. Sillä tiellä ollaan”, rempseän iloinen lastenhoidon ammattilainen kertoilee.

Lapsiperheiden arjen tukena 

Työpäivät lapsiperheiden kotipalvelussa muistuttavat paljon tavallista lapsiperheen arkea ja sitähän ne tavallaan ovatkin. 

“Ulkoillaan, syödään ja leikitään. Joskus vähän siivotaan huonetta”, Hanna kertoo aurinkoinen pilke silmäkulmassa. “Ihan kaikenlaista, mitä perheissä yleensä arkena tehdään. Tavallisia asioita.”

Pääsääntöisesti Hanna menee perheisiin aamupäivisin muutamaksi tunniksi. Työ on perusarjen elämistä lasten kanssa. Se, mitä milläkin hoitokeikalla pääsee touhuamaan, riippuu olennaisesti lasten päivärytmistä. Normaalisti lastenhoitaja ulkoilee lasten kanssa, ennen näiden lounasta ja päiväunia, esimerkiksi leikkipuistossa.

“Joskus tehdään eväsretkikin. Mutta nyt talvellakin ulkoilu on ollut ihanaa ku on ollut paljon lunta. On myös jotenkin niin luksusta et me saadaan ulkoilla töissä. Saattaa myös olla, että joskus jäädäänkin sisälle askartelemaan tai leikkimään.” 

Hannalla on tällä hetkellä kaksi perhettä, joissa hän käy säännöllisesti. Työsuhteet perheiden parissa ovat pidempiaikaisia ja se on hänen mielestään mukavaa: 

“Haluan tutustua lapseen ja tämmösiä pitempiaikasia yleensä olleet nämä perheet että kerkee tutustua. Se on lapsellekin mukavampaa että on sama hoitaja pitemmän aikaa.”

 

Meillä otetaan oikeasti huomioon tämä jaksaminen.

 

“Hyvin kiitollista työtä ja kiitollisia perheitä”

Työ lapsiperheiden kotipalvelussa vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja. Hanna kertoo miettineensä yhdessä työkavereidensa kanssa sitä, että uuden asiakkaan kotiin meneminen on herkkä tilanne, joka vaatii aina tunnustelua.  

“Pitää osata lukea kutakin perhettä, että miten he ajattelevat. On hyvä harjoitella sitä vuorovaikutusta ja kuunnella ja katsella, millanen perhe on ja mitä he toivovat yleensäkin minulta ja lastenhoidolta”, lastenhoidon osaaja pohtii mietteliäänä. “Niin että menenkö vain sinne silleen hyrskyn myrskyn ja otan kaiken heti haltuun, vai tutkailenko rauhassa tilannetta?”

Yleensä nämä tilanteet ovat sujuneet hyvin ja helposti lähestyttävä lastenhoitaja on otettu hienosti vastaan.

“Voisi sanoa että hyvin kiitollista työtä, hyvin kiitollisia perheitä ja onnellisia että he saavat jonkun, joka auttaa heitä.”Tottakai myös on tilanteita, joissa kemiat eivät kohtaa. “Mutta pääsääntöisesti perheet ottavat vastaan hyvin, ja ovat tosi onnellisia ja iloisia siitä että tulin auttamaan heitä. Ja kun tässä tuetaan kumminkin perheitä, niin se on kyllä semmonen ihana kohtaaminen yleensä.

“Ehdottomasti suosittelisin Hoivanettiä!” 

Hanna Hietala kertoo kehuneensa Hoivanettiä tuttavilleen muun muassa sen vuoksi että työnantaja huomioi työntekijän jaksamisen:

Meillä otetaan oikeasti huomioon tämä jaksaminen.

Vaikka lastenhoitokeikkoja olisikin paljon tarjolla, niitä ei ole missään tapauksessa pakko ottaa vastaan, jos ne eivät syystä tai toisesta sovi keikkalaiselle.

Pitää tunnistaa omat rajat ja mihin kykenee ja kuinka paljon (haluaa tehdä töitä). Että siellä ei koskaan olla harmissaan jos mä sanon et tätä keikkaa mä en nyt ota. Ei missään vaiheessa ole ollut semmoinen tunne että mä tekisin jotenkin liian vähän. Mulla on nimenomaan semmonen tunne että mun työpanosta arvostetaan tosi kovasti”,

keikkatyöläinen pohdiskelee ja kertoo suositelleensa Hoivanettiä monelle tuttavalleen osa-aikaisena työpaikkana. 

 “Tai jopa sillä tavalla että jos haluaa tehdä kokopäiväistäkin niin kyllä mä Hoivanettiä suosittelen, et se on ihana.”

“Hei ihanaa kun sä tulit!”

Keikkalainen kertoo miksi työ lapsiperheiden kotipalvelussa palkitsee. Erityisesti kolme asiaa motivoivat Hannaa ja nämä ovat: 

1.Työn merkityksellisyys:

“Mulla on isoin motivaatio se, että mä konkreettisesti autan tätä perhettä ja tällä työllä on oikeasti iso merkitys. Että mun työstä on hyötyä perheelle. Itselleni on iso juttu, että teen sellaista työtä, josta on oikeasti hyötyä. Merkittävää työtä.”

2. Lapset palkitsevat: 

“Tottakai motivoi sekin, jos lapset tykkäävät ja sanovat että Hei ihanaa kun sä tulit! Palkitsevaa on myös se, kun saa kontaktin lapsiin: “Että synkkaa ja on kiva touhuta.” 

Pirteä lastenohjaaja miettii myös, että kyllähän asiakasperheiden lapsiin vähän kiintyykin. 

3. Hyvä palaute lasten vanhemmilta: 

“Kiva kuulla aina jos joku äiti tai isä sanoo perheessä, että hei ihanaa ku meiän nassikka on taas oottanu kovasti että millon Hanna tulee, että se leikkii.”

***

MITÄ JOS SINÄKIN HAKISIT HOIVANETILLE TÖIHIN?

 Katso avoimet työpaikat täältä!

Jaa jos tykkäsit